ŽIVOGOŠĆE

U južnom dijelu Makarske rivijere, u podnožju planine, smješteno je Živogošće.

Sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja - Porat - Mala Duba - Blato pozicioniranih uz obalu i starih zaselaka uz staru cestu. Udaljeno je samo 20 km od Makarske, 80 km od Splita i 120 km od Dubrovnika. Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske grobnice na vrhu brda Suzina te vile rustike u Maloj Dubi i Blatu.

Poznati Licinijanov epigram iz 474 g prije Krista, koji se sastoji od 16 latinskih heksametrima - najbolji je primjer klasične književnosti - uklesan u živoj stijeni iznad Pokrivenice na obali. Kao Živogošće Selo se prvi put spominje sredinom 13. stoljeća Živogošće franjevački samostan, utemeljen 1616 godine, bio je stoljećima središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima. Sadašnji oblik dobiva u posljednjih četrdeset godina kada je znatniji razvoj turizma na ovim područjima. Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju planine, vrh Sutvid 1155 m, daje turistima poseban ugođaj i užitak boravka.

REKREACIJA

Postoji puno mogućnosti za bavljenje sportom i rekreaciju, zahvaljujući idiličnom položaju mjesta, uz samu obalu mora u podnožju velebne planine Biokovo.
Uz niz sadržaja na sportskim terenima poput tenisa i boćanja, tu su i biciklistička i planinarska staza, a popularni su i sportovi na moru.
Ljubitelji romantičnih šetnji odabrati će šetnicu uz more u obližnjoj Podgori, dok će avanturisti odabrati Park prirode Biokovo sa svojim poučnim stazama.
Tu su također i dvije manje lučice za prihvat i vezivanje nautičara.

BICIKLISTIČKA STAZA IGRANE - ŽIVOGOŠĆE
Vrsta staze: brežuljkasta
Duljina: 25.6 km
Teren: 12.3 km asfalt, 13.3. km makadam

 

Opis staze:
Staza polazi od pošte u Igranima i asfaltnom cestom prema Živogošću do samostana. Od samostana odnosno hotela „Sensimar Adriatic Beach Resort“ nastavlja se magistralom prema Dubrovniku, 1 km do Male Dube, pa u mjestu obalom prema istoku do Velike Dube (autokamp) te uz podnožje brda Matijaševica single track obalnom stazom do uvale Blato i dalje kroz autokamp „Dole“ i „Boban“ do magistralne ceste. Preko potoka slijedi izlazak na magistralu i sa sjeverne strane magistrale makadamski spoj prema zaseoku Strnj (smjer prema zapadu) te dalje starom cestom do groblja u Živogošću. Iznad groblja staza se odvaja u smjeru sjeverozapada i protupožarnim putem iznad crkve Sv. Mihovila produžava prema starom selu Drašnice gdje se spušta na magistralu kod autobusne stanice u mjestu Drašnice. Nakon prelaska Jadranske magistrale te dalje kroz zaseok Brskovac staza se spušta do mjesnog groblja, nakon čega skreće prema jugoistoku i prolazi lokalnom cestom kroz Drašnice u smjeru Igrana. Makadamskim putem kroz maslinike staza dolazi do mjesta Igrane, gdje završava kod pošte.

Više informacija: www.dalmatia-bike.com/staze/igrane-zivogosce-tour/